Hankalata arkea

Senan synnytyspäivä, maanantai 18.5.

Senan synnytys alkoi maanantaina 18.5. helpohkon oloisesti. Se oli edellisenä yönä kaaputtanut petiään jonkin verran, mutta lämmöt eivät tällä kertaa laskeneet havaittavasti alle 37,3 missään vaiheessa. Lähdin itseasiassa töihin vielä aamulla, mutta Timon soitettua että Senalta tuli limatulppavesi vähän lähtöni jälkeen käännyin pikapuoliin takaisin kotiin.

Supistelut alkoivat 10:40 ja tuolloin myös Sena kuopi petiään. Hetken kuluttua 10:55 tuli ensimmäisen pennun vedet ja ponnistukset alkoivat voimakkaampina ja säännöllisempinä. Vartin myöhemmin näkyi nenä ja 11:25 syntyi ensimmäinen pentu. Se oli aktiivisesti nisää hakeva pikkuinen viirupäinen trikkipoika, jolla oli painoa vain 168g, vähän vetkulan oloinen syntyessään. Se tuli keltaisessa nesteessä, ilmeisesti oli tullut pentukakat synnytyksen aikana.

ekavekara

Seuraavaa pentua sitten odoteltiinkin… ja odoteltiin… ja odoteltiin.. Kahden aikaan käytiin ulkona liikuttamassa Senaa ja odotettiin… ja sitten soitettiin eläinlääkäriin, jossa ohjeena lisää porrasjuoksua ja jos mahdollista niin ponnistusten aktivointia. No, näistä huolimatta synnytys ei edennyt eikä yhtään supistuksia ilman apua, joten 17:15 soitin uudelleen eläinlääkäriin, että nyt varmaan olis jo hyvä hetki tulla. Näin teimme.

Eläinlääkärissä yritetiin vielä saada jumissa olevaa pentua eteenpäin, mutta valitettavasti tästä kaverista tuntui vain nenä, eikä se liikkunut eteenpäin. Päädyttiin siis leikkaukseen.

Timo ja minä oltiin ottamassa pentuja vastaan, kun eläinlääkäri avasi Senan. Hetken kuluttua tulikin terhakka trikkityttö, veljeään isompi, mutta aika siro tyttö tämäkin. Valtava valkoinen läsi ja laaja kaulus. Pikkukaveri eli se ekana syntynyt isoveli  oli mukana reissussa ja vietti myös aikaa lämpöpeitteellä siskon kaverina, kun tyttö oli kuivattu ja herätetty kunnolla.

kaksi

Seuraava  pentu olikin sitten se synnytyksen estänyt kuollut pentu, eikä mahassa enempää kavereita ollutkaan. Kuollut pentu oli soopeli ja valitettavasti sillä oli kehityshäiriö, jonka vuoksi se ei ollut elinkelpoinen ja tästä syystä myöskään Senan synnytys ei edennyt.

Trikkisisarukset siis olivat mitä Senan pentueeseen syntyi. Hyvin terhakka tyttöpentu, joka kotona punnittiin noin 250g painavaksi syntyessään ja pikkuinen trikkipoika. Ensimmäisenä yönä kaikki olivat aika levottomia, tyttöpentu kitisi aina saadessaan nisästä kiinni, ilmeisesti maitoa ei tullut riittävästi. Sena oli huolissaan tytön kitinästä ja nuokkui puolitajuissaan nukutuksen jäljiltä välillä pentuja hoitaen.

Synnytyksen jälkeen

Ensimmäinen viikko on ollutkin sitten melkoista vääntöä, vaivaamista ja toivomista kasvun kanssa. Painot eivät lähde nousuun, mutta onneksi ei myöskään kovin paljoa ensimmäisen päivän jälkeen alaspäin. Ensimmäisenä aamuna kotona poika oli kovin kuivan oloinen, joten se pääsi aloittamaan ensin vastikkeella, jota sittemmin on tarjottu tasaisesti molemmille pennuille tarvittaessa. Yhtenä päivänä ei vastiketta annettu, kun tuntui että Senalta lopulta tulisi maitoa paremmin ja se sitten jopa pakkautui nisiin, mutta kun ne olivat pehmenneet on maidon tulo ollut melkoisen niukkaa. Se on saanut syödä ja juoda niin paljon kuin haluaa ja siitä ei pitäisi olla kiinni maidontulo. Oksitosiinillä ollaan saatu muutaman kerran pennuille emänmaitoa helpommin irtoamaan, mutta täytyy sanoa että sitkeä on kaksikko yrittämään muulloinkin. Varmaan saman verran kuluu energiaa maidon irrottamiseksi kuin mitä siitä maidosta voimaa saa, noinkohan ne nyt edes nukkuvat riittävästi kun aina ollaan tississä kiinni.

IMG_2589

Vaikea sanoa mikä tulee olemaan lopputulos. Kyllähän näihin on jo kovasti kiintynyt ja toivoo parasta niiden selviämisen osalta.

Loppuviikosta siirryttiin aktiivisempaan lisäruokintaan, koska Senalle annetusta oksitosiinistä ja Primperan lääkityksetä huolimatta maitoa ei tule edelleenkään pennuille riittävästi kasvuun. Vastikkeella painot ollaan lopulta saatu kääntymään nousuun ja toivottavasti tästä pentujen vahvistuttua myös Senalta vielä lähtee tulemaan maitoa.