Tenho Hyvinkään ryhmänäyttelyssä VSP

Parin vuoden ajan ovat olleet näyttelykäynnit mun koirilla melko vähissä ja Suomessa ei olla käyty kehässä sitten viime vuoden erikoisnäyttelyn. Hups!
Kesä on ollut aika kiireistä, mutta päätin kokeilla onneani ja ilmoitin sekä Tenhon (Keyword Paladin) että Senan (Pandarellan Åsa Rasdotter) näin syksystä Hyvinkään ryhmänäyttelyihin kun se viimeisiä ulkonäyttelyitä alkaa olemaan.

Realistisesti ajatellen molemmilla on melkoisesti sanottavaa korvissa ja pohdinkin pitkään peruako ilmoittautumiset, kun näyttelyyn tuli tuomarinmuutos. Se jäi kuitenkin hoitamatta, joten sunnuntaina pakkasin koirat autoon ja lähdettiin sitten miellyttävässä syysauringon lämmössä näyttelypaikalle.

Tuomari oli oikein miellyttävä uusi tuttavuus minulle, Zsolt Biro, Unkarista. Käsitteli koiria kauniisti ja oli kohtelias ja miellyttävä kehässä.
Uroksia oli paikalla peräti 9 ja Tenho oli omalla vuorollaan kehässä valioluokassa ja voittikin luokan hienosti SA:lla. Paras uros kisaan hienoja koiria vastaan mennessä olin tyytyväinen, että mahdollisuus PU sijoitukseen oli hyvinkin realistinen, mutta upeasti Tenho ohjattiin tällä kertaa parhaaksi urokseksi! RP kehässä narttua vastaan kisatessa Tenho oli VSP ja olin kyllä tosi tyytyväinen sijoitukseen.

Nartuissa Sena osallistui ensimmäistä kertaa veteraaniluokkaan, ja näillä korvilla varmaan myös viimeistä 😀 Tuomari kiitteli kovasti hienojen veteraanien tuomista kehään ja palkitsi Senankin erinomaisella ja se sijoittui sillä luokassa toiseksi. Senan esittäminen oli kyllä luokkaa helpompaa kuin Tenhon, se osaa liikkua kauniisti eteenpäin ja seisookin ryhdikkäämmin.

 

Näyttelystä poistuttaessa otettiin vielä autolla yksi kuva Tenhosta palkintojen kanssa.

 

 

Tenholle TOKOsta VOI1 tulos!

Kävimme 2.9. Tenhon kanssa Lohjalla Kirsuhallissa Lohjan Kirsujen järjestämässä tokokokeessa.
Tälle vuodelle ei olla yhtään koetta käyty, kun ei olla saatu aikaiseksi osallistua säännöllisesti treeneihin, mutta ajattelin että voihan sitä nyt kokeilla yhden kerran. En tosiaan odottanut koetauon ja melkolailla treenitauonkin jälkeen ykköstulosta, mutta olen tosi ylpeä miten Tenho skarppasi suoritukseensa.

Oli mukava huomata miten Tenho jaksaa hienosti pitkän voittajaluokan tuolla vähälläkin treenimäärällä ja sille riittää palkaksi reippaat kehut (kun vaan pysyisi sitten hiljaa niiden jälkeen).
Vähän aiemmin treeneissä tapahtuneesta hässäkästä johtuen se huomioi normaalia enemmän hallissa olevat ihmiset, mutta olin tyytyväinen kun se pystyi myös tuon ohittamaan niin ettei koesuoritukseen juuri näkynyt häiriötä.

Onneksemme meillä oli tällä kertaa kokeessa tuuriakin mukana, kun heti ensimmäisenä liikkeenä olleeseen ohjattuun noutoon osui se meille helpompi puoli eli oikea. Tosin tähän liikkeenseen onnistuin asettumaan liian lähellä lähetysmerkkiä niin ettei koira mahtunut siirtymään edestä perusasentoon vaan istui ensin merkin päälle ja lopulta siirsi sen etujalkojen väliin että pääsi sivulle… Onneksi Tenho on luova suorittaja.

Tunnari oli varma, mutta pieni lipsahdus tuli kun kapula tippui suusta kun oli kerran sen jo poiminut ja joutui ottamaan uudelleen sen mukaan. Ote oli kuitenkin sitten hyvä, eikä epäilyttänyt että olisi ottanut väärää ja luovutuskin hieno.

Ruudun suorituksen jälkeen olin ihan fiiliksissä kehässä, sen verran upeasti se meni, kerralla keskelle ja ilman mitään ennakointeja mihinkään suuntaan. Vähän kaarretta mennessä, mutta hallin tolpat aiheuttaa noita monelle ja saatiin sitä ehkä vähän siksi anteeksi.

Kauttaaltaan koin että saatiin suoritus tehtyä jokseenkin treenien tasolla, vain pari isompaa liikevirhettä. Odotettu nolla tuli metallinoutoon, jossa Tenho palautti kiertäen esteen ja vaati jo ennen sitä pari nouto käskyä, mutta sai kuitenkin tuotua kapulan, joka oli sille itselleen varmaan jo työvoitto. Lisäksi luoksetulon pysähtymisen se valui, tämä on treeneissä tosi varma, joten epäilisin että tässä koejännitys näkyi, kun olisi pitänyt pysähtyä yleisön kohdalle.

Kaukoissa on nyt pientä siirtymää, mutta jatketaan sen hiomista sitten kun jumit on ensin hoidettu. 

Paikkamakuussa Tenho ennakoi vähän istumaan nousua ja lievää haistelua oli ollut. Tajusin kyllä jo ennen koetta että tämä on jäänyt tosi vähälle harjoitukselle ja haistelua sillä on ollut aiemminkin.

Täytyy myöntää että minua tämä koe jännitti taas pitkästä aikaa oikein kunnolla, liikaa taukoa edelliseen tokokokeeseen, melkein vuosi 

Lopputuloksena kuitenkin kaiken jälkeen oli VOI1 tulos, pistein 259. Ja oikeus kisata erikoisvoittajaluokassa!!! Ja superylpeä ohjaaja Tenho-pojasta, josta ei pitänyt tulla tokokoiraa alkuunkaan 😉 

 

Kuvat kokeesta on ottanut Ruth Stenius-Levänen.

 

 

Tenho kävi luonnetestissä

Sunnuntaina 28.5. suunnattiin Hollolaan luonnetestiin Tenhon kanssa.
Tenhon ollessa nuorempi mietin vienkö sitä testiin ollenkaan, mutta kun viime kesä meni loukkaantumisesta toipuessa ja palveluskoirakokeesta saatava tulos alkoi vaikuttaa kokoajan epätodennäköisemmältä, niin päätin että selkeästi aikuistunut Tenho varmaan on jo valmis testattavaksi.

Testi sujui aika koiran näköisesti, mitä nyt varovainen aloitus leikissä (ja ehkä kolmas vieras ihminen ikinä Tenhoa leikittämässä) näkyi vähän hämmästyneenä koirana, mutta onneksi leikkikin siitä käynnistyi. Kelkka, haalari, tynnyri ja pimeä menivät hyvin koiran mukaisesti ilman yllätyksiä. No, ehkä tynnyrin väistöliike oli vielä odottamaani pienempi. Pimeässä se alussa haisteli vähän, mutta liikkui reippaasti eteenpäin kun valoa vähän lampulla lattiaan ohjattiin ja tuli nopeasti luo. Puolustus yllätti eniten, odotin siitä vähän isompaa reaktiota, mutta tyytyi haukkumaan takaviistosta. Seinässä oli ihan hiljainen poika eikä mitään kommenttia hyökkääjälle, mutta tässä tuli pieni lapsus kun omistajan huonon lukon sulkemisen vuoksi Tenho pääsi vielä hyökkäyksen lopussa pyörähtämään irti seinästä. Siitä ei tosin sen kummempaa seurannut, siirtyi seinältä avoimelle alueelle ja tuli heti luokse kun kutsuin ja suostui hyvin hyökkääjän taputeltavaksikin. Laukauksissa näkyi hyvin takana oleva testi, ja ensimmäistä kertaa näin että Tenho reagoi paukkuihin jotenkin. Se liikkui hyvin ampumisten välillä, mutta pysäytyksissä hyppäsi päin. Alkaisi jo riittämään, kiitos. Saimme kuitenkin kuulla ampumisia jo ennen testiä, kun edellisen koiran aikana temppuillutta asetta testattiin parin laukauksen verran odotellessamme sirutarkastusta. Siinä Tenho ei noita ääniä  noteerannut, eli kyllä se testi aika paljon sitä rasitti vaikka hyvin siitä toipuikin kun ärsykkeet loppuivat.
Alle kirjatulla tulosrivillä saatiin sitten hyväksytty luonnetesti Tenholle ja hyötykäyttöön kolme vuotta sitten saatu suomen sertikin eli päästään anomaan Suomen Muotovalion arvoa, sekä sen jälkeen myös Ruotsin, Liettuan ja Balttian valionarvot.

Luonnetesti Keyword Paladin
Hollola 28.5.2017 – Tuomarit T Matsuoi ja L Turunen

Toimintakyky +1a  kohtuullinen
Terävyys +1b  koira, joka ei osoita lainkaan terävyyttä
Puolustushalu +1  pieni
Taisteluhalu +3  suuri
Hermorakenne +1a  hieman rauhaton
Temperamentti +2  kohtuullisen vilkas
Kovuus +1  hieman pehmeä
Luoksepäästävyys +2a  luoksepäästävä, aavistuksen pidättyväinen
Laukauspelottomuus ++  Laukauskokematon
Yhteensä + 150

 

Luonnetestin video löytyy täältä.

Tenholle RTK4 17.4. Lohjan kisoissa ja muita kuulumisia

Olen unohtanut päivittää huhtikuun rallykisan jälkeen tuloksia ja tapahtumia.
Tenhon kanssa saimme lopulta Lohjan rallytokokilpailussa 17.4. nollarivin taas katki ja kolmannen hyväksytyn tuloksen rallytokon mestariluokasta 78pisteellä eli RTK4 koulutustunnus on saavutettuna!

Tenho on saavuttanut myös Suomen Collieyhdistyksen Colliekilpailuissa menestystä ollen Vuoden 2016 Rallytokotulokas  ja lisäksi Tokocollie kilpailun 6. sija ja Rallytokocollie kilpailun 4.!
Jalostusuroksissa Tenho oli sijoituksella 5. ja Sena jalostusnartuissa 7.

Rallytokon tavoitteiden toteutuminen nyt kevätkaudella helpotti muuten kiireistä kesää ja ehditään vähän harjoittelemaankin taas kisaamisen välissä.

Toukokuussa aloitettiin Tenhon kanssa kaksi uutta kurssia ja molemmat uusia lajeja! Kyllä on taas ohjaajan oppimiskyky kovilla.
Tiistaisin opettelee rautakankiohjaaja koiratanssin alkeita ja lauantaisin treenataan sitten nosework-kurssilla hajujen etsintää.

Terveyspuolella uutiset ei ole olleet kauttaaltaan ihan yhtä positiivisia.

Huhtikuussa päädyttiin Senan kohtu poistamaan äkillisen kohtutulehduksen vuoksi ja sen paraneminen on edennyt niin hienosti että leikkausta ei enää oikeastaan juuri muistakaan. Lulun jalan paraneminen sen sijaan tuntuu etenevän yllättävän hitaasti ja kovasti toivotaan, että pian pääsisi Lulukin fysioterapiaan ja kesällä jonkin verran normaalisti liikkumaankin. Viimeisin kontrollikuva ei edelleenkään näytä luutumisen edenneen suurimmassa luiden välisessä raossa riittävästi, että fysioterapia voitaisiin aloittaa, vaan vielä otetaan uudet kuvat muutaman viikon kuluttua.

Harmittavia terveysuutisia tuli äsken myös Tenhon pennusta, joista uusin virallisesti röntgenkuvattu sai A-lonkkien kaveriksi valitettavasti lausunnoksi 3/3 kyynärpäät. Pentueen edellinen kuvattu oli terve ja muutenkin tulos tuli kovasti yllätyksenä, varsinkin kun kyseinen koira ei ole ikänään oireillut noita kyynärpäitä. Kovasti harmittaa moneltakin kantilta eikä vähiten omistajan puolesta. Toivon, että kyynärpäät eivät lausunnosta välitä ja oireeton elämä jatkuu pitkään ja koira voi jatkaa aktiivista harrastamista ja liikuntaa.
Samaan aikaan kuvattu pentuesisko oli ilokseni terve tyttö A/A ja 0/0 tuloksin. Myös molempien viralliset selkälausunnot näyttivät oikein hyvältä, vain nuo viimeiset kylkiluut puuttuvat molemmilta sisaruksilta, josta VA1 lausunto.